sporteus.pl

Blog tematyczny o lifestylu, zdrowiu i modzie

LifestyleZdrowie

Zielona herbata w ciąży – jej właściwości i składniki odżywcze

Zielona herbata w ciąży – jej właściwości i składniki odżywcze

W czasie ciąży ważna jest zbilansowana dieta bogata w witaminy i minerały, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju płodu. W ciąży ważne są nie tylko posiłki, ale także napoje. Najczęściej lekarze ginekolodzy zalecają pić wodę mineralną, świeże soki oraz kawę zbożową, a także różne herbaty, np. zieloną.

Właściwości składniki odżywcze zielonej herbaty

Herbata zielona kojarzona jest z procesem odchudzania, umożliwia zredukowanie ilości toksyn, jakie znajdują się w organizmie. Dzięki zielonej herbacie można łatwo i bezpiecznie oczyścić organizm.
Zielona herbata może być składnikiem uzupełniającym suplementację, ponieważ zawiera polifenole mające różne działanie. Zielona herbata dostarcza wielu witamin, jakimi są witamina A, B, C, E oraz mikroelementy, np. fluor, mangan, cynk, miedź, potas oraz wapń. Zielona herbata w ciąży pozytywnie wpływa na układ odpornościowy kobiety, ale tylko w odpowiednich ilościach oraz przygotowana w odpowiedni sposób.
Prawidłowo przygotowana zielona herbata minimalizuje ilość kofeiny zawartej w herbacie, która niekorzystnie wpływa na płód.

Zielona herbata – przeciwwskazania

Picie zielonej herbaty w ciąży w dużych ilościach może wpływać na złe wchłanianie się kwasu foliowego, który jest bardzo ważny do prawidłowego rozwoju płodu. Spotkać można się z opinią, że nadmierna ilość zielonej herbaty powoduje wady wrodzone cewy nerwowej u dziecka.
Zieloną herbatę trzeba pić oddzielnie, a nie z posiłkami i zalecana jest dla kobiet w ciąży mających cukrzycę, ponieważ herbata obniża ilość insuliny i cukru w organizmie. Zielona herbata wspiera także redukcję stresu. Przed jej spożywaniem warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

Najpopularniejsze rodzaje zielonej herbaty

Dostępnych jest kilka rodzajów zielonej herbaty, które różnią się smakiem, kolorem, wyglądem oraz sposobem zaparzania. Wyróżnić można następujące zielone herbaty:
* bancha i sencha – bancha nie traci swoich wartości i może być długo przechowywana, ma ona żółtobrązowy kolor i cierpki smak. Sencha ma trawiasty posmak, a jej liście zbiera się wiosną. Pomaga ona regulować ilość cukru w organizmie,
* matcha i tamaryokucha – matcha to delikatny i intensywny zielony proszek, który używany jest podczas ceremonii parzenia herbaty. Tamaryokucha to herbata o ciemnym kolorze i mocnym smaku,
* gunpowder – ma ona liście, które swoim wyglądem przypominają proch strzelniczy. Liście te otwierają się w gorącej wodzie i w ten sposób otrzymuje się zielono-miedziany napar mający dość cierpki smak.

Udostępnij